fbpx

Yrityksen tilojen ikkunoiden pesu ja huolenpito

 

Kun kevään tullessa lumet alkavat sulaa ja aurinko paistaa, saatetaan usein huomata, että niin kodin kuin työpaikankin ikkunat ovat perusteellisen pesun tarpeessa. Auringon säteet paljastavat säälimättömästi ikkunoihin pinttyneen hiekan ja pölyn, jonka kevään tuulet ovat puhaltaneet lumien jäljiltä ympäriinsä.

Ikkunoiden pesu meinaa usein unohtua yritysten tilojen puhtaanapidossa, sillä ikkunoiden edessä on yleensä verhoja ja sälekaihtimia, eikä työpäivien aikana välttämättä tule kovin paljoa vilkuiltua ulos. Kuitenkin, kun ikkunat lopulta muistetaan pestä, ero viihtyvyydessä ja valon määrässä on lähes kirjaimellisesti kuin yöllä ja päivällä – kirkkauden myötä ei tahdo edes uskoa, kuinka likaiset ikkunat aiemmin olivatkaan.

 

Mitä perusteelliseen ikkunanpesuun kuuluu?

Esimerkiksi toimistotilojen ikkunat olisi hyvä pestä vähintään kerran vuodessa, mutta mielellään kahdesti – keväisin pölyn ja hiekan pöllyämisen laannuttua ja syksyisin ennen talven tuloa. Kun keväällä katujen pinnat ja ilma on täynnä pölyä lumien sulettua, likaantuvat etenkin vilkkaampien alueiden ikkunat hyvin helposti jopa kauttaaltaan. Kun pahin pölykausi on ohi ja enimmät hiekat lakaistu kaduilta, on oikea aika pestä ikkunat, jotta lasit ovat kirkkaat kesän tullessa.

Ikkunoiden pesuun kuuluu ikkunoiden sisä- ja ulkopintojen sekä lasien välien pesu, minkä lisäksi huolehditaan myös ikkunankarmien sekä ikkunalautojen puhdistuksesta. Siivouksen yhteydessä kannattaa huomioida myös ikkunankarmeissa olevien ilmanpoistoventtiilien puhdistus, jotta ilma pääsee niistä kunnolla läpi.

Verhoja ja sälekaihtimia taas voidaan puhdistaa tilannekohtaisten tarpeiden mukaan. Niistä kannattaa pyyhkiä pölyt pölyhuiskalla, ja pyyhkimisen lisäksi myös sälekaihdinten ja verhojen pesu on syytä muistaa aika ajoin, sillä pinttynyt lika vaikuttaa helposti työpaikan viihtyisyyteen. Vaikka sisäilman ongelmat johtuvat toimistoissa pääasiassa ilmanvaihdon ongelmista ja yläpölyistä eikä ikkunoiden puutteellisesta puhtaudesta, verhojen ja sälekaihtimienkin puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Ikkunat siis pestään kaikilta pinnoiltaan tavallisessa puhdistustyössä sisätiloista käsin. Mikäli yrityksen kiinteistössä on sen lisäksi tarvetta kattavammalle, kaikkien ulkopintojen ikkunoiden tai vaikkapa rappukäytävän lasituksen pesulle, korkeiden kohteiden pesussa helpottaa huomattavasti ikkunapesuri, jonka avulla voidaan yltää jopa 15–20 metrin korkeudelle maastosta riippuen.

Muista siis:

  • Ikkunat kannattaa pestä mielellään kahdesti vuodessa, mutta vähintään kerran
  • Ikkunat pestään sekä sisä- että ulkopinnoilta ja myös lasien välistä, minkä lisäksi myös karmit sekä ikkunalaudat puhdistetaan
  • Myös verhojen ja sälekaihtimien puhtaudesta on tärkeää huolehtia tarpeen mukaan

 

Ikkunoiden puhtaudella on selkeä vaikutus tilojen yleisilmeeseen

Ikkunoiden puhtauteen ei siis välttämättä tule kiinnitettyä jatkuvasti huomiota, ja likaisuuden huomaakin usein konkreettisesti vasta, kun ikkuna on pesty ja lasi suorastaan loistaa tahrattomuuttaan.

Juuri luonnonvalon määrällä on kuitenkin keskeinen rooli esimerkiksi toimistotilojen yleisilmeen luomisessa sekä viihtyisyydessä niin yrityksen omille työntekijöille kuin asiakkaillekin. Jos asiakkaat tulevat vaikkapa käymään toimistolla, he voivat helposti huomata, että lika ikkunoissa hämärtää toimiston tiloja ja antaa tiloista ja ehkä jopa yrityksestä hieman nuhruisen kuvan – sen sijaan kristallinkirkkaat lasit ja päivänvalon määrä kertoo, että tiloista pidetään asianmukaista huolta.

Uudemmissa ja nykyaikaisemmissa toimistotiloissa ikkunoita ei juurikaan tarvitse availla toimivan ilmastoinnin ansiosta, mutta etenkin vanhemmissa toimistoissa, joissa ei ole ilmastointia, ikkunoita pidetään lämpimillä keleillä auki ilmanvaihdon ja lämpötilan säätelyn vuoksi. Tämän vuoksi myös sisäilmaan saattaa päästä ulkoa tulevaa siitepölyä ja hiekkaa. Pahimpina pölykausina ikkunoiden pitkäaikaista auki pitämistä kannattaa siis välttää, jotta suurimmat pölymäärät saadaan pidettyä toimiston ulkopuolella.

Miksi ikkunoiden puhdistuksesta kannattaa siis pitää säännöllistä huolta?

  • Ikkunoihin tarttuva ulkoilman pöly ja hiekka vähentää luonnonvalon määrää ja viihtyisyyttä sisätiloissa – kirkkaat lasit tuovat kirjaimellisesti lisää valoa päivään
  • Ikkunoiden pesu, karmien, ikkunalautojen sekä ilmanpoistoventtiilien puhdistus sekä pölyjen pyyhkiminen verhoista auttaa osaltaan pitämään sisäilman raikkaampana
  • Ikkunoiden puhtaudella on selkeä vaikutus sekä yrityksen henkilökunnan työskentelyilmapiiriin että tilojen yleisilmeeseen asiakkaidenkin silmissä

Jos kiinteistösi tai yrityksesi on ammattitaitoisen ja tunnollisen siivouspalvelun tarpeessa, ota epäröimättä yhteyttä meihin!