fbpx

Toimistosiivouksen osa-alueet

Toimistotilojen ylläpitosiivoukset ovat arkipäivää useassa yrityksessä. Vaikka perinteinen ylläpitävä siivous saa tilat näyttämään puhtailta, toimistoissa on todellisuudessa myös joukko muita säännöllistä siivousta vaativia osa-alueita, joita ei välttämättä aina muisteta ottaa huomioon.

Ylläpitosiivousta tehdään toimistoissa pääsääntöisesti vain ulottuvuuskorkeudelle eli 180 senttimetrin korkeudelle asti. Sen vuoksi ulottumattomissa olevien, ns. yläpölyjen poisto ei sisälly normaalisti ylläpitosiivoukseen, vaan katonrajassa olevat pölyt tulee puhdistaa erillisellä toimenpiteellä. Muita ylläpitosiivouksesta eroavia toimenpiteitä ovat muun muassa ikkunoiden pesu, saniteettitilojen perusteellisempi siivous sekä lattian vahaus.

Myös keittiöt vaativat välillä perusteellisempaa siivousta. Astiakaapit ja vetolaatikostot olisi hyvä puhdistaa sisäpuolelta ja poistaa kaikki sinne kuulumaton – laatikoihin kertyy perinteisesti esimerkiksi eväsrasioita, joille ei löydy omistajaa. Jääkaappikin saattaa joskus jäädä vähemmälle huomiolle, eli myös se olisi syytä puhdistaa aika ajoin ja heittää vanhentuneet elintarvikkeet pois.

Asiakkaan ei välttämättä tarvitse havaita lisäsiivouksen tarpeellisuutta itse, eikä tarkempaa siivousta vaativia kohteita välttämättä tule arjen keskellä edes huomattua. Siivousliike voikin esittää ammattitaitonsa pohjalta tarkempaa siivousta asiakkaalle, ja esityksen pohjalta asiakas voi tilata toimistoonsa erillistyön tarpeen mukaisesti.

 

Terveellinen ja turvallinen ympäristö lisää viihtyvyyttä

Myös tällä alalla pätee lähtökohtaisesti se väite, ettei halvalla välttämättä saa hyvää laatua. Yritykset, jotka etsivät halvinta siivouspalvelua, ovat valitettavan usein tyytymättömiä myös lopputulokseen. Huolellinen ja hyvä siivouspalvelu sen sijaan antaa työntekijöille mahdollisuuden keskittyä omaan työhönsä paremmin viihtyisässä ympäristössä.

Hyödyt säännöllisen ylläpitosiivouksen ulkoistamisesta:

  • Huoneilman paraneminen säännöllisellä siivouksella
  • Työntekijöiden viihtyvyyden kohentuminen
  • Työtilojen pysyminen siistinä mahdollisimman pitkään
  • Aikaa jää enemmän keskittyä omaan ydinosaamiseen

Ylläpitosiivouksen ulkopuolisista siivouksista taas on hyvä huolehtia työntekijöiden viihtyvyyden, paloturvallisuuden, työtilojen siisteyden ja terveysvaikutteiden takia. Ikkunoiden säännöllinen pesu tuo valoa toimistoon, eli toimiston väen ei tarvitse työskennellä hämärässä pesemättömien ja likaisten ikkunoiden takia – puhtaista ikkunoista on mukava katsoa ulos ja nauttia auringon antamasta päivänvalosta.

Yläpölyjen siivous on tärkeää huomioida ilmanlaadun takia. Toimistotilasta riippuen yläpölyt kertyvät esimerkiksi avoputkien ja kattovalaisimien päälle, jotka sijaitsevat aivan toimistotilojen katonrajassa. Sieltä pöly leijailee helposti ilmavirtojen mukana hengitettävään sisäilmaan, minkä lisäksi suuret pölymäärät voivat aiheuttavat myös paloturvallisuusriskin.

Lattioiden vahaus puolestaan on ennakointia, jotta ne pysyisivät mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa: vahattu pinta on kovempi ja kestää paremmin kulutusta. Siisti lattia vaikuttaa myös yleisilmeeseen, millä on varmasti positiivinen vaikutus työntekijöiden viihtyvyyteen. Laiminlyöty lattianhuolto taas voi johtaa jopa lattiapinnoitteen uusimiseen, eli huolehtiminen säästää hyvin todennäköisesti myös tarpeettomia kuluja pitkällä tähtäimellä.

 

Kuinka usein ylläpitosiivouksen ulkopuoliset siivoukset tulisi tehdä?

Tähän kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta, sillä toimistotilojen käyttöaste sekä ylläpitosiivouksen taajuus vaikuttavat omalta osaltaan harvemmin tehtävien töiden tarpeellisuuteen. On kuitenkin hyödyllistä muistaa tietyt väliajat tilojen puhtaanapidossa.

Ikkunoiden suositeltu pesuväli erityisesti kaupunkialueella on pari kertaa vuodessa, mutta vähintään ainakin kerran vuodessa. Myös yläpölyt kannattaa huomioida vuosittain – vuosi on yläpölyille kuitenkin suhteellisen pitkä aika, joten sisäilman laadun kannalta niitä kannattaa huomioida tarvittaessa useamminkin. Toimistokohteissa pölyä kertyy muutenkin normaalia enemmän, sillä käsiteltävät paperit luovat sitä huoneistoon.

Saniteettitilat on hyvä puhdistaa jokaisen ylläpitosiivouksen yhteydessä, mutta tarkemmat perussiivoukset tiloihin kannattaa tehdä vähintään parin vuoden välein. Näissä perussiivouksissa otetaan huomioon normaalien toimenpiteiden lisäksi katto, lamput ja kaikki seinät.

Muista siis seuraavat asiat siivouksessa:

  • Yläpölyt, ikkunoiden pesu, saniteettitilojen perusteellinen siivous, lattioiden vahaukset, keittiöiden siisteys ja muut harvemmin siivousta vaativat osa-alueet
  • Ylläpitosiivouksen riittävyyden tarkistus aika-ajoin

Mikäli tuntuu, että oma aikasi ei riitä toimistotilojen siisteydestä huolehtimiseen, siivouspalveluiden ulkoistamisen antaa sinulle vapaat kädet keskittyä juuri omaan ydinosaamiseesi. Jokainen toimistotilojen puhtaanapidon eteen tehty toimenpide vaikuttaa osaltaan tilojesi sekä työntekijöidesi viihtyvyyteen, terveyteen ja turvallisuuteen.

Tupla-Luuta hoitaa nämä puolestasi ammattitaitoisesti ja esittää lisäsiivoustarpeet aina tarvittaessa!

 

Jos kiinteistösi tai yrityksesi on ammattitaitoisen ja tunnollisen siivouspalvelun tarpeessa, ota epäröimättä yhteyttä meihin!