Olemme käsitelleet aiemmissa blogiteksteissämme työpaikkojen ja asuintalojen sisätilojen eri osa-alueiden puhtaanapitoa ja maininneet, että esimerkiksi saunatilojen tai ikkunoiden pesusta tai lattioiden kunnosta kannattaa huolehtia tasaisin väliajoin ylläpitosiivouksen yhteydessä. Emme kuitenkaan ole vielä valottaneet, mitä kaikkea itse ylläpitosiivous pitää sisällään.
Asiakkaan on hyvä tietää, millaista siivouspalvelua ollaan ostamassa, eikä pelkkä ylläpitosiivous terminä välttämättä vielä selkeytä kokonaisuutta. Joskus ylläpitosiivousta tilattaessa onkin oletuksena, että palvelu kattaa suurin piirtein kaikki tilat ja toimenpiteet sisältävän suursiivouksen – totuus kuitenkin on, että ylläpitosiivouksella sananmukaisesti pidetään yllä tilojen perussiisteyttä, ja palvelu vaatii oheensa muita säännöllisiä puhdistustoimenpiteitä jatkuvan siisteyden ylläpitämiseksi.
Sopimuskohtainen palvelu
Siivouspalveluun kuuluvat työtehtävät ovat sopimuskohtaisia, ja palveluun voidaan sisällyttää monipuolinen kattaus toimenpiteitä asiakkaan tarpeen mukaan. Toimistokohteissa ylläpitosiivous tehdään keskimäärin noin kerran viikossa – tosin esimerkiksi suuret kohteet saatetaan siivota jopa viisi kertaa viikossa ja pienemmät taas vaikkapa kerran parissa viikossa tai kuukaudessa. Palvelun laajuus vaihtelee siis hyvin paljon sen mukaan, mitä työtä tiloissa tehdään ja millainen yksilöllinen tarve siivouspalvelulle on.
Ylläpitosiivoukseen kuuluu olennaisena osana esimerkiksi pölyjen ja irtolikojen pyyhkiminen. Jos ajatellaan toimistokohdetta, vapaat tasopinnat eli käytännössä kaikki vaakatasossa olevat pinnat pyyhitään, oli kyseessä sitten työpöytä, ikkunalauta tai jääkaapin päällinen. Tahrat pyyhitään niin ikään myös ovien pielistä, kosketuspinnoista ja peileistä. Palveluun kuuluu myös mattojen sekä joissain kohteissa koko lattiapinnan imurointi ja roskakorien tyhjennys, ja imuroinnin jälkeen myös lattia pyyhitään kostealla.
Normaaliin ylläpitosiivoukseen kuuluu toki myös keittiöiden ja WC-tilojen puhdistus. Keittiöissä tasopinnat pyyhitään kostealla ja lavuaarit pestään huolellisesti, ja vessoissa puolestaan pestään pöntöt, lavuaarit ja pisuaarit tarvittavan hygienian ylläpitämiseksi.
Termit pyyhkiä ja pestä voivat itse asiassa olla hieman epäselviä, ja niitä saatetaankin joskus ajatella jopa toistensa synonyymeinä. Kosteapyyhintä tarkoittaa nimensä mukaisesti kostealla liinalla pyyhkimistä: kosteus auttaa irrottamaan pölyn ja kevyen lian pinnoilta mutta ei jätä pintaa kosteaksi kuin hetkeksi. Pesussa taas käytetään enemmän vettä ja pesuaineita, ja sitä tarvitaan helposti likaantuvissa ja erityisen hyvää hygieniaa vaativissa paikoissa, kuten lavuaareissa ja WC-tiloissa.
- Siivoukseen kuuluvat toimenpiteet ovat sopimuskohtaisia, ja palveluun voidaan sisällyttää tehtäviä asiakkaan tarpeiden ja tilojen mukaan.
- Ylläpitosiivoukseen kuuluvat esimerkiksi pölyjen pyyhintä tasoilta, imurointi ja keittiö- ja WC-tilojen pesu.
Mitkä toimenpiteet asiakkaan kannattaa tilata erikseen kokonaisvaltaista siisteyttä ajatellen?
Ylläpitosiivoukseen kuulumattomista toimenpiteistä tulee meille ajoittain kysymyksiä, joten niitä on hyvä selventää tässä. Mitkä siis ovat yleisimmin kysyttyjä toimenpiteitä ja osa-alueita, jotka kannattaa sopia siivouspalveluun erikseen?
Hyvä esimerkki ylläpitosiivoukseen kuulumattomasta ja työmäärää kasvattavasta siivoustoimenpiteestä on mustat kengänjäljet esimerkiksi rappukäytävien ja toimistojen lattioissa. Mustat rannut ovat yleensä niin tiukasti kiinni, että ne eivät lähde perinteisellä lattian kosteapyyhinnällä, vaan jäljet täytyy hangata pois yksi kerrallaan. Mikäli kengänjälkiä on vain muutama, ne voidaan puhdistaa ylläpitosiivouksessa tarpeen tullen; jos mustia jälkiä taas ilmenee lähes joka kerroksessa, siitä koituu runsaasti ylimääräistä hankaustyötä.
Toinen ylläpitosiivoukseen kuulumaton kohde on esimerkiksi kaappien ja ilmastointiputkien päälle kertyvät yläpölyt. Ylläpitosiivouksessa pölyt pyyhitään vain ulottuvuuskorkeuteen eli lattiasta 180 senttimetrin korkeuteen asti. Yläpölyjen puhdistaminen kannattaa siis sisällyttää sopimukseen. Putkien ja kaappien päälliset tai kattoventtiilien putsauksesta on tärkeää huolehtia, jotta sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana.
Juuri mustien kengänjälkien ja muiden hankalammin puhdistettavien tahrojen ja paikkojen kohdalla taloyhtiön tai yrityksen kannattaakin miettiä, milloin puhdistamiseen kannattaa panostaa asianmukaisesti. Siivouspalveluilla on käytössään laaja valikoima erilaisia puhdistusvälineitä ja -aineita, joita kannattaa hyödyntää kokonaisvaltaisessa puhtaanapidossa. Esimerkiksi mainitut mustat jäljet ja muut pinttyneet tahrat lähtevätkin vaivatta koneellisella lattianpesulla.
Ohjeet taloyhtiösi tai yrityksesi kattavaan puhtaanapitoon!
- Mieti, kuinka usein toimistosi tai taloyhtiösi tilat kannattaa siivota – tähän vaikuttaa tiloissa tapahtuva toiminta sekä tilojen koko.
- Ylläpitosiivouksessa huolehditaan tasojen ja lattioiden pyyhinnästä, WC:n ja keittiön alueiden pesusta, imuroinnista ja roskakorien tyhjennyksestä – tämä ei kuitenkaan riitä pitkäaikaiseen ja kokonaisvaltaiseen siisteyteen.
- Siisteys on lopulta kaikkien osa-alueidensa summa – myös ylläpitosiivouksen ulkopuolisiin toimenpiteisiin kannattaa siis panostaa säännöllisin väliajoin.
- Jos omien tilojen puhtaanapito herättää kysymyksiä, ammattilaisilta löytyy oikeat vastaukset sekä välineet kattavaan puhtaanapitoon!