fbpx

Lattioiden kunnossapito

Lattiat ovat kovalla käytöllä lähes viikon jokaisena päivänä. Monille voi tulla jopa yllätyksenä, että lattioista huolehtiminen pidentää merkittävästi niiden käyttöikää.

Mikäli lattian siivous ja huolto jää vaikkapa kiireessä vähemmälle huomiolle, materiaalien kuluessa lattian vaihto uuteen voi viedä paljon aikaa ja aiheuttaa runsaasti ylimääräisiä kuluja. Kannattaa siis muistaa, että siisti ja huollettu lattia tuo iloa ja huolettomuutta vuosiksi eteenpäin.

Tässä blogitekstissä kerromme,

  • miten ja kuinka usein lattioita kannattaa huoltaa sekä siivota
  • miten lattian materiaali vaikuttaa sen kunnossapitoon ja siivoamiseen
  • miten omalla toiminnalla voi vaikuttaa lattian kuntoon.

 

Miten lattiaa huolletaan?

Lattiasta kannattaa pitää huolta kuten muistakin kiinteistön osa-alueista, sillä säännöllinen siivoaminen sekä huolto pitävät sen hyväkuntoisena ja edustavana pitkään. Siisti ja huollettu lattia lisää myös käyttäjiensä viihtyvyyttä. Tarvittaessa laadukas siivouspalvelu voi hoitaa siivouksen ammattitaitoisesti puolestasi.

Siivouksen ja huoltamisen määrä riippuu kohteesta. Pienemmissä toimistoissa ja taloyhtiöissä saattaa riittää vaikkapa viikoittainen siivous, kun taas laajemmat kohteet voivat vaatia siivousta jopa päivittäin.

Kiinteistöjen porraskäytävät ovat kovalla kulutuksella ja käytöllä jatkuvasti. Ylläpitosiivouksessa käytettävät nihkeä- ja kosteapyyhintämenetelmät ovat hyviä keinoja lyhyiden välien puhtaanapitoon, mutta näiden menetelmien lisäksi lattiat kannattaa käsitellä materiaalista riippuen muutaman kerran vuodessa joko sumupuhdistamalla tai vahaamalla lattian kunnon ylläpitämiseksi.

Mikäli materiaalina taas on viime vuosina yleistynyt tekstiilimatto, on tärkeää huolehtia tahrojen poistosta oikeanlaisilla pesuaineilla. Materiaalina tekstiili vaatii huolellisen imuroinnin lisäksi säännöllisesti pesua käyttöasteen ja likaisuuden mukaan. Pesu on hyvä tehdä noin kerran tai pari vuodessa.

Parhaiten lattiat pysyvät pölyttöminä imuria käytettäessä, ja tämä koskee sekä pehmeitä että kovia lattiamateriaaleja. Toimistokohteissa, joissa siivous suoritetaan työaikana, siivoojilla voi joskus olla hankaluuksia tehdä työtään häiritsemättä paikalla olevia työntekijöitä. Jotta lattian nurkkien ja pöydänalusten siivoaminen onnistuisi kattavasti ja sisäilman laatu pysyisi hyvänä, toimistoissa johtojen niputtaminen yhteen edesauttaa pölyjen poistamista tehokkaammin. Tarkempi siivous myös johtojen valloittamilta alueilta tulisi kuitenkin tehdä vähintään kerran kuukaudessa.

Lattiat suositellaan pyyhittäväksi nihkeällä tai kostealla lattiamateriaalin hoito-ohjeiden mukaan. Erityisesti saniteettitiloissa sekä keittiössä on hyvä pyyhkiä lattiat jokaisella siivouskerralla, jotta tahroista päästään varmasti eroon.

 

Lattian kulumiseen voi vaikuttaa myös itse

Kiinteistöissä ja toimistoissa työntekijät voivat vaikuttaa lattian kuntoon myös omalla toiminnallaan.

Kiinteistöjen porraskäytävissä liikkujan olisi hyvä pyyhkiä kengät aulassa olevaan mattoon. Vaikka nastakengät ovat liukkaalla kelillä turvalliset, nekin kannattaa riisua jalasta huokoisilla muovimatoilla, koska ne voivat helposti aiheuttaa pinnan rikkoontumista. Monissa taloyhtiöissä nastakengillä kulkijoita onkin huomioitu tuomalla ala-aulaan istuin, jossa nastakengät voi vaihtaa ennen lattialla liikkumista. Toimistojen sisätiloissa taas ihmiset voivatkin kulkea vaikkapa sisäkengillä tai ihan sukkasillaan.

Toimiston kalusteiden paikkojen vaihteluun on myös suositeltavaa kiinnittää huomiota. Lattia kiittää, kun kalusteita siirrellään kantamalla, sillä esimerkiksi hyllyjä työnneltäessä lattia on altis naarmuuntumiselle. Lisäksi lattioiden vahauksen ollessa ajankohtainen on hyvä varmistaa etukäteen, että kaikki isommat kalusteet ovat halutuilla paikoillaan, sillä myöhemmin siirreltäessä niiden alta saattaa paljastua vahaamaton pinta.

Muista siis huomioida toimistosi lattian huollossa:

  • Ammattilaisen apu tarvittaessa
  • Lattian materiaali vaikuttaa tarvittaviin siivousmenetelmiin sekä kunnossapitoon
  • Oman toiminnan vaikutukset ja ennakointi lattian kunnon ylläpitämiseksi
  • Oikeiden pesuaineiden ja laitteiden käyttö lattioiden puhtaanapidossa ja huollossa

 

Lattioiden säännöllinen siivoaminen ja huolto pitävät pinnat hyvinä ja edustavina pitkään sekä lisäävät työntekijöiden viihtyvyyttä. Jos haluat pitää lattiasi kunnossa luotettavan ammattilaisen avulla, Tupla-Luutaan voit luottaa. Ota meihin siis rohkeasti yhteyttä!

 

Jos kiinteistösi tai yrityksesi on ammattitaitoisen ja tunnollisen siivouspalvelun tarpeessa, ota epäröimättä yhteyttä meihin!